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CIVIL APPEAL NO. 8495/2011

SLP(C) NO. 33322/2017

J U D G M E N T

HEMANT GUPTA, J.

A. I entirely agree with the judgment authored by Hon. Indira Banerjee J. However,

in respect of Question No.2, I would like to supplement the opinion expressed.

B. Mr. Gopal Sankaranarayanan, learned Senior Advocate referred to Article 145(5)

of the Constitution to contend that a judgment of this Court is mandated to be

delivered  with  the  concurrence  of  a  majority  of  the  Judges  present  at  the

hearing of the case, but nothing in this clause shall be deemed to prevent a

Judge who does not concur from delivering a dissenting judgment or opinion.

Thus, the Constitution itself envisaged that the judgment is by the majority of

the Judges. 

C. A reference was made to insertion of Article 144A in the Constitution by the 42 nd

Amendment with effect from 01.02.1977. The amendment reads thus:

“144-A. Special provisions as to disposal  of questions relating to
constitutional validity of laws – (1) The minimum number of Judges
of the Supreme Court who shall sit for the purpose of determining
any question as to the constitutional validity of any Central law or
State law shall be seven.

A. A  Central  law or  a  State  law shall  not  be declared  to  be
constitutionally invalid by the Supreme Court unless a majority of
not  less than two-thirds of  the Judges sitting for the purpose of
determining the question as to the constitutional validity of such
law hold it to be constitutionally invalid.”
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D. The said amendment was undone by 43rd Amendment when Article 144-A was

omitted with effect on and from 01.02.1977. Though the said insertion of Article

144-A stands repealed, but it shows that the legislature also considered majority

of  not  less  than  2/3rd of  Judges  should  determine  the  question  as  to  the

constitutional validity of law. Therefore, even such amendment contemplated

dissent and a minority view. 

E. A similar question has been examined by a Full  Bench of  the High Court of

Gujarat in a judgment reported as State of Gujarat v  GordhandasKeshavji

Gandhi  and  Ors.17.  The  Court  was  considering  the  binding  nature  of  the

judgments of the Bombay High Court in the successor Gujarat High Court but an

ancillary question was considered in respect of numerical strength of the Bench

as well. Though there is divergence of opinion amongst the judges of the Court,

but  the  minority  view  was  relevant  for  the  second  question  arising  for

consideration.  The  minority  view  is  expressed  by  N.M.  Miabhoy  J  and

P.N.Bhagwati J. We are in agreement with the said view. The order passed by

learned Hon’ble Mr. Justice N.M. Miabhoy J reads thus:

“44. ……………The principles which guided the latter Court in the
matter of judicial precedents have been set out by that Court in
(1944) 1 KB 718. All Division Benches considered themselves to be
bound by the judicial precedents created by Full Benches not only
on the ground of judicial comity but also on the ground that a Full
Bench consisted of more number of Judges than a Division Bench. If
a  judicial  precedent  created  by  a  Full  Bench  required  to  be
reconsidered, then, the usual practice was to refer the matter to a
Full Bench consisting of more number of Judges than the number
which constituted the former Full Bench whose decision was sought
to be revised. The practice was to regard the precedent of a larger
Full  Bench as having greater efficacy and binding authority than
the precedent of a Full  Bench consisting of a smaller number of
Judges. This practice was criticised by Beaumont, C.J. in 43 Bom LR
864 at p. 868 : (AIR 1941 Bom 408 at p. 409). It is not necessary to
express any opinion in this case as to whether this criticism was or
was not justified. However, the observations made by the learned

17  AIR 1962 Guj 128
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Chief  Justice  in  the  above  case  ignores  the  important  fact  that,
when a Full Bench consists of a larger number of Judges, then, the
decision is not merely of a greater number of Judges, but it is one
arising  from out  of  the  joint  deliberations  and  discussions  of  a
greater  number  of  Judges and  that  this  fact  may  give  to  the
decision of a Full Bench consisting of a larger number of Judges a
greater binding authority than that of a Full Bench consisting of a
smaller number of Judges…………….. In view of the observations
made by Their Lordships of the Supreme Court in the aforesaid two
cases18, the view that should prevail in India is the view-that the
decision of a larger Full Bench should be followed in preference to
the decision of a smaller Full Bench.

xxx xxx xxx

The order passed by learned Hon’ble Mr. Justice P.N.Bhagwatireads thus:-

xxx xxx xxx

117. ……………………Is the subsequent Full Bench of the High Court
bound to follow the decision of the previous Full Bench of the High
Court, though the previous Full Bench consisted of a lesser number
of Judges than the subsequent Full Bench? The question ultimately
resolves itself into a narrow one, namely, how far the principle of
superiority of numerical strength should be carried. If the principle
of superiority of numerical strength is applied to Full Benches of the
High  Court  whatever  be  the  numerical  strength  of  the  Judges
constituting the Full Benches, a Full Bench of four Judges would be
able  to  override  the  previous  decision  of  a  Full  Bench  of  three
Judges, a Full Bench of five Judges would be able to override the
previous decision of a Full Bench of four Judges and so on and so
forth. Beaumont, C.J., expressed a doubt as regards the correctness
of  this position in 43 Bom LR 864 :  (AIR 1941 Bom 408) in the
following terms:—

“……Apparently  it  was  considered  that  five  Judges  by  a
majority of four to one, could overrule a unanimous decision
of four Judges, the net result being that the opinion of four
Judges  prevailed  over  the  opinion  of  five  Judges  of  co-
ordinate jurisdiction. There seems to be very little authority

18(1) AIR 1960 SC 936
(2) AIR 1960 SC 1118
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on the powers and constitution of a Full Bench.-There can be
no doubt that a Full Bench can overrule a Division Bench, and
that a Full Bench must consist of three or more Judges; but it
would seem anomalous to hold that a later Full  Bench can
Overrule  an  earlier  Full  Bench,  merely  because  the  later
bench consists of more Judges than the earlier. If that were
the rule, it would mean that a Bench of seven Judges, by a
majority  of  four  to  three,  could  overrule  a  unanimous
decision of a Bench of six Judges, though all the Judges were
of co-ordinate jurisdiction.”

..........................  It  was  the  anomaly  of  this  situation  which
prompted Beaumont, C.J., to make the aforesaid observations. This
anomaly  is,  however,  inherent  in  the  principle  of  superiority  of
numerical strength and should not stand in the way of acceptance
of that principle in its application to Full Benches of the High Court.
The same anomaly also arises when four or five Judges of the High
Court, each sitting singly take one view of the law on a particular
point  while  a  Division  Bench  consisting  of  two  Judges  takes  a
different  view  or  when  three  or  four  Division  Benches,  each
consisting of two Judges, take one view on a point of law while a
Full Bench of three Judges takes a different view. The opinion of two
Judges prevails over the opinion of four or five Judges in the former
case while in the latter case the opinion of three Judges prevails
over the opinion of eight or ten Judges, though all the Judges are of
co-ordinate jurisdiction. This anomaly cannot, therefore, be a valid
argument against the application of the principle of superiority of
numerical  strength amongst Full  Benches of the High Court.  The
principle of superiority of numerical strength is a principle which, as
I have already pointed out above, imparts flexibility to the law and
provides an easy machinery within the framework of the High Court
itself for correction of erroneous decisions which would otherwise
stand inviolate, immune from challenge except on appeal to the
Supreme Court.” (Emphasis Supplied)

F. It  may be mentioned that  a Constitution Bench of  this  Court  in  a judgment

reported  as  Central  Board  of  Dawoodi  Bohra  Community  and  Anr. v.

State of Maharashtra and Anr.19 quoted from the earlier Constitution Bench

19  (2005) 2 SCC 673
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judgment in  Union of India and Anr. v.  Raghubir Singh (Dead) By Lrs.

Etc.20and held as under:

“10. Reference was also made to the doctrine of stare decisis. His
Lordship  observed  by  referring  to Sher  Singh v. State  of
Punjab [(1983) 2 SCC 344 : 1983 SCC (Cri) 461] that although the
Court  sits  in  divisions  of  two  and  three  Judges  for  the  sake  of
convenience but it would be inappropriate if  a Division Bench of
two Judges starts overruling the decisions of Division Benches of
three.  To  do  so  would  be  detrimental  not  only  to  the  rule  of
discipline and the doctrine of  binding precedents but it  will  also
lead to inconsistency in decisions on points of law; consistency and
certainty in the development of law and its contemporary status —
both would be immediate casualty.

xxx xxx

12. Having  carefully  considered  the  submissions  made  by  the
learned Senior Counsel  for the parties and having examined the
law  laid  down  by  the  Constitution  Benches  in  the  abovesaid
decisions,  we  would  like  to  sum  up  the  legal  position  in  the
following terms:

(1) The law laid down by this Court in a decision delivered by a
Bench of larger strength is binding on any subsequent Bench of
lesser or coequal strength.

(2) A Bench of lesser quorum cannot disagree or dissent from the
view of the law taken by a Bench of larger quorum. In case of doubt
all that the Bench of lesser quorum can do is to invite the attention
of  the Chief Justice and request for the matter being placed for
hearing before a Bench of larger quorum than the Bench whose
decision has come up for consideration. It will be open only for a
Bench  of  coequal  strength  to  express  an  opinion  doubting  the
correctness  of  the  view  taken  by  the  earlier  Bench  of  coequal
strength, whereupon the matter may be placed for hearing before
a  Bench  consisting  of  a  quorum  larger  than  the  one  which
pronounced the decision laying down the law the correctness of
which is doubted.

20  (1989) 2 SCC 754
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(3)...........................”

G. The conclusion (1) is that a decision delivered by a Bench of largest strength is

binding  on  any  subsequent  Bench  of  lesser  or  coequal  strength.  It  is  the

strength of the Bench and not number of Judges who have taken a particular

view which is said to be relevant. However, conclusion (2) makes it absolutely

clear that a Bench of lesser quorum cannot disagree or dissent from the view of

law taken by a Bench of  larger quorum. Quorum means the bench strength

which was hearing the matter.

H. Thus, it has been rightly concluded that the numerical strength of the Judges

taking a particular view is not relevant, but the Bench strength is determinative

of the binding nature of the Judgment.

.............................................J.

(HEMANT GUPTA)

NEW DELHI;

SEPTEMBER 19, 2022.
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